CZEKOLADOWE MEDALIONY ŚLIWKOWE
30 listopada 2019
autor Aneta Winiarz
Zdrowo musi też oznaczać pysznie! Dopiero połączenie tych dwóch rzeczy daje nam radość pichcenia i jedzenia. Medaliony śliwkowe to idealne 2 w 1 - sprawdź!
Przepis na 15 porcji.
Na jedną porcję przypada:
Kalorie: 158 kcal
Białko: 4,2 g
Tłuszcze: 8,5 g
Węglowodany: 17,5 g
SKŁADNIKI:
- 20 łyżek płatków owsianych (200g)
- 21 sztuk suszonej śliwki (150g)
- 8 łyżek wiórek kokosowych (100g)
- 2 łyżki miodu (50g)
- 1 łyżka “kremu” z mleczka kokosowego (20g)
- 1 łyżeczka naturalnego kakao (5g)
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady 70% (100g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Zmiksuj płatki owsiane.
- Namocz śliwki w gorącej wodzie i odsącz je po wystygnięciu.
- Śliwki zmiksuj. Dodaj wszystkie składniki po za czekoladą i ponownie zmiksuj.
- Ulep kulki najlepiej przy użyciu lateksowych rękawiczek – jeśli będą się nadmiernie lepić, mocz rękawiczkę w zimnej wodzie.
- Rozłóż kulki na papierze do pieczenia i rozgnieć je dłonią do postaci medalionów.
- Roztop czekoladę w kąpieli wodnej.
- Pędzelkiem rozsmaruj czekoladę na medalionach.
- Gotowe medaliony włóż do lodówki, aby czekolada zastygła.
Smacznego :).
Polecane na blogu
26 maja 2021 Sklep
EBOOK DIETA? LUBIĘ TO!
Nareszcie jest! Parę miesięcy pracy: gotowanie, fotografowanie, smakowanie i wybieranie tego co najlepsze po to...
21 stycznia 2021 Fit przepisy
ORZECHOWE KASZTANKI Z FASOLI
Uwaga! One dosłownie rozpływają się w ustach. Ten przepis robisz na własną odpowiedzialność, bo może uzależnić -...